Концерт гудачког квартета Емерсон

У уторак, 1. октобра 2019. у 20 часова ученици и професори Школе за музичке таленте имали су прилику да уживају у изванредном наступу гудачког квартета Емерсон. Еминентни гудачки квартет који постоји већ више од четири деценије, одушевио је публику како изузетним техничким умећењем тако и специфичним тоном и складношћу.

Концерту у Великој дворани Коларчеве задужбине гудачки квартет Емерсон отворио је квартетом бр.21 у Де дуру КВ 575 Волфганга Амадеуса Моцарта. Сам почетак првог става у изразито тихој динамици звучао је као да потиче из музичке кутије, а пажљиво испредан даљи музички ток стислки је био врло уједначен. Карактер овог Моцартовог квартета уметници су изнели на себи својствен начин, трудећи се да у сваком тренутку прате енергетске врхунце самог нотног текста Моцарта. Сваки тон, покрет, динамички успони и падови, али и бројни изражени акценти били су изведени јако прецизно, а опет на један препознатљив начин који и краси звук Емерсон квартета. За пултом прве виолине био је Филип Зецер.

Карактерно другачији гудачки квартет Антоњина Дворжака Оп. 51 бр. 10 у Ес дуру са Јуџином Дракером за пултом прве виолине донео је ново, романтичарско расположење. Широко постављене мелодијско-хармонске покрете четворица уметника извела су енергично, у једном даху такође са израженим карактерним променама у складу са самом идејом композитора. И премда изузетно пријемчив, гудачки квартет у Ес дуру као да је био припрема за други део концерта који је уследио након паузе.

Велики концерт на Коларцу заокружен је изванредним делом Шостаковичеве камерне музике када је у питању жанр гудачког квартета. Пети гудачки квартет Оп. 92 у Бе дуру допринео је стилској разноврсности самог концерта са једне стране, али је, с друге стране пружио прилику публици да искуси звук музике 20. века по ком се Емерсон квартет и истиче. Конципиран у три става, овај гудачки квартет представља спој технички захтевних момената са D-S-C-H мотивом који је и основни градивни елемент квартета.

Ауторитативност у изразу гудачког квартета Емерсон, промишљена концепција концерта и избор композиција за исти, пружили су незаборавни звучни доживљај публици.

Дуња Савић