Концерт у Атријуму Народног музеја

Атријум Народног музеја у Београду је након реновирања поново отворен 2018.године. С тим у вези, поново је постао место одржавања различитих уметничких делатности, те тако и концерата и других музичких дешавања. Ученици Школе за музичке таленте у Ћуприји добилу су прилику да у петак, 15. новембра 2019.године у 20 часова, одрже целовечерњи концерт у Атријуму Народног музеја.

Програм концерта обухватао је тринаест композиција које су извели ученици из класа професора: Радосављевић Божидара, Ивовић Жељка, Младеновић Милице, Гавриловић Данице, Здравковић Душана, Симић Милоша, Васиљевић Игора, Бусарац Невене и Пешић Симониде, а уз клавирску сарадњу професора: Стојановић Радмиле, Василијевић Јелене,  Николић Јоване, Гавриловић Зорана и  Милошевић Ненада.

Концерт су отворили ученици гудачког квартета Тубе. Извели су Корелијеву Сарабанду оп.5  бр.12. и иако млади, показали су да им прија музицирање овог типа, те су врло срдачно били награђени аплаузом публике. Квартет Лукс представио се Бетовеновим гудачким квартетом оп.18 бр.3, И став. Као и остали квартети из опуса 18 и трећи поседује карактеристике гудачких квартета Хајдна и Моцарта, па се и по том критеријуму квартети из опуса 18 сврставају у ране Бетовенове квартете. Наступ ученика обележили су прецизност и колегијалност у камерном музицирању.

Са овог концерта такође бих издвојила изведбу нумере Други соло из Лабудовог језера Чајковског. Ученица Јанеш Ања показала је изузетну спретност и надареност, док је лирски карактер дела пружио ученици прилику да са публиком подели свој истанчани сензибилитет. Шаљиви карактер композиције Ђаволан, Исидора Бајића, дала је посебну ноту концерту. Антић Кристина, ученица 8. разреда, ово виртуозно и технички захтевно дело изнела је веома спретно, трудећи се да у сваком тренутку посредством прецизне артикулације и богате динамике носи карактер Бајићевог дела. Композицијом Вијењавског, Каприс бр. 3, представио се Вељковић Срђан, такође ученик осмог разреда. Премда се дело истиче због своје техничке захтевности, ученик га је извео ефектно и сигурно, због чега је оставио леп утисак на публику. Концерт у Атријуму Народног музеја заокружен је Дворжаковим гудачким квинтетом оп.77, ставом Аллегро цон фуоцо, који су извели ученици деветог и десетог разреда. Посебан квалитет гудачког квинтета јесте реторички ниво самог музичког текста и тоналног плана дела. Карактеристична тема квинтета, изникла из мотива на почетку, доживљавала је бројне карактерне измене настале као резултат честе промене тоналних центара и варијационог принципа иницијалног рукописа композитора. Ученици су својом озбиљношћу и ентузијазмом у наступу показали да су дорасли овом делу. Посебно је занимљиво што је гудачки квинтет у веома кратком року постигао карактеристичну сонорност.

Дуња Савић