svg

Школа за музичке талентеАдреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја Телефон/Факс: 035/ 8472 344 Eлектрoнскa поштa: direktor@talenti.edu.rs administracija@talenti.edu.rs

  STRINGS&STARS CONCERT ON DECEMBER 9, 2023 AT THE KOLARČEVA ZADUŽBINA

  Актуелна дешавања, Концертна делатност / 3. јануар 2024.

  Uz talente ide i bajka“ – reči su gitaristkinje i kompozitorke Maje Le Ru Obradović, koja ne samo da je ovim opisala svoj susret i iskustvo s mladim umetnicima Orkestra škole za muzičke talente iz Ćuprije, već i naziv svoje kompozicije, koja će premijerno biti izvedena u subotu 9. decembra u 20 časova, u svečanoj sali Kolarčeve zadužbine.

  Maja Le Ru Obradović

  Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije nastupiće zajedno s pijanistkinjom Nur Ajadi, rezidencijalnom umetnicom prestižne Muzičke kapele kraljice Elizabete u Briselu, izvodeći kompozicije Maje Le Ru Obradović, Enrikea Granadosa, Hoakina Turine i Volfganga Amadeusa Mocarta. Može se reći da ovaj koncert postaje redovan program jer publika već treću godinu zaredom uživa u spoju različitih talentovanih umetnika iz Srbije i inostranstva i rado se seća nastupa švajsarskog gitariste Johana Šmita i sopranistkinje Kolin Infant iz Francuske. 

  Nur Ajadi

  Nur Ajadi je počela da svira klavir sa šest godina, a sa sedamnaest je primljena na Konzervatorijum u Parizu, u klasu Kler Dezer, kao i na čuvenu akademiju „École Normale de Musique“. Dobitnica je više nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvaja prestižno priznanje „Alfred Cortot“iz 2019. godine, koje joj je omogućilo da svira s Pariskim orkestrom, Kraljevskim kamernim orkestrom Valonije, Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija, Bečkim kamernim orkestrom, Marokanskom filharmonijom… Njeni budući angažmani uključuju turneju sa Operom iz Dižona u okviru projekta Ivica i Marica na muziku Engelberta Humperdinka, zatim saradnju s violončelistom Gotjeom Kapisonom i s gudačkim kvartetom „Eben“.

  Škola za muzičke talente, koja ima status škole od posebnog nacionalnog značaja, osnovana je 1973. godine u Ćupriji, i jedna je od tri takve obrazovne institucije u svetu. Ona okuplja najtalentovaniju decu iz svih krajeva Srbije, pa i šire. Škola je gudačkog smera, u njoj se obrazuje oko 80 učenika uzrasta od šest do osamnaest godina. Osim svoje pedagoške funkcije, škola ima i bogatu koncertnu delatnost, širom naše zemlje i u inostranstvu; mladi muzičari imaju prilike da tokom svog školovanja sarađuju sa eminentnim izvođačima i dirigentima. Mnogi bivši učenici Škole za muzičke talente članovi su renomiranih domaćih i svetskih orkestara, kamernih ansambala, a na internacionalnoj muzičkoj sceni prisutni su i kao solisti. Na čelu Škole za muzičke talente već celu deceniju nalazi se violinistkinja Danijela Jović. Veliki orkestar škole pripremio je profesor Dragan Mirčić.

  Svestrana i posvećena umetničkim delima, svoju ideju za osnivanje i organizovanje ovog projekta kao muzičkih susreta mladih umetnika autorka Maja le Ru Obradović opisuje rečima: „Kao kompozitorka koji živi u Beogradu, probudila mi se želja za stvaranjem umetničke simbioze između mladih umetnika i pretvorila se u projekat koji mi znači isto koliko i rad s mladima na muzičkim delima“. Umetnica je studirala gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani; dugi niz godina intenzivno se bavi komponovanjem, trudeći se da muzički izraz bude tonalan, romantičan, često pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Među njenim veoma zapaženim delima izdvajaju se dva koncerta za gitaru i gudački orkestar, od kojih je Concerto Sud-Atlantique premijerno izveden na ženevskoj manifestaciji „Festival de guitar de Versoix“, gde se u ulozi soliste predstavio mladi gitarista Vojin Kocić. Pored dela klasične muzike, ona je autorka i muzike za dva filma, a prema njenom delu Mala svita za princa za solo gitaru, inspirisanom novelom Senta Egziperija Mali princ, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Tim povodom Ministarstvo kulture Francuske 2012. godine odlikovalo je Maju le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti.

  Pokrovitelji ovogodišnjeg koncerta jesu ambasade Belgije i Španije, koje su prepoznale značaj i kvalitet ove umetničke saradnje mladih muzičara, a povodom aktuelnog predsedavanja Španije Evropskom unijom, i nadolazećeg predsedavanja Belgije (od 1. januara 2024).

  Na svom prvom gostovanju u Beogradu Nur Ajadi će se predstaviti Mocartovim Koncertom za klavir i orkestar br. 12 u A-duru, KV 414. Pored ovog dela svetsku premijeru imaće kompozicija Maje Le Ru Obradović Kao u bajci, posvećena Orkestru škole za muzičke talente, koju kompozitorka najavljuje kao emotivnu i romantičnu rečima: „Uz talente, ide i bajka!“.

  Ukoliko biste želeli da ćujete i doživite bajku s mladim, talentovanim umetnicima, svoje karte možete besplatno preuzeti na biletarnici Kolarčeve zadužbine i uživati u bajkovitoj decembarskoj večeri!

  Autor: Katarina Georgijević

  Preuzeto sa www.musicintermezzo.com