svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  „Дан ружичастих мајица“

  Остала дешавања / 28. фебруар 2021.

  Дана 24. фебруара 2021. године у школи је обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља, под називом  „Дан ружичастих мајица“. Обележавање је започело у Канади као знак подршке дечаку који је трпео вршњачко насиље у школи само зато што је био одевен у ружичасту мајицу. Његова ружичаста мајица је била знак подршке тешко болесној мајки. Знајући да ружичаста боја представља симбол борбе против вршњачког насиља, тога дана су ученици, али и васпитачи Школе за музичке таленте у Ћуприји – Горан Николић и Стефана Ракић Јевтић, подржали програм превенције вршњачког насиља, тиме што су сви носили розе маске, где се првенствено водило рачуна о безбедности свих и тиме се испоштовала епидемиолошка ситуација због актуелног вируса COVID-19. Поред ружичастих маски, сви који су били у могућности су имали и на себи модни детаљ у ружичастој боји, а ту су били и балони у тој боји.

  Дан је протекао различитим активностима у виду радионице, где су учествовали ученици из других школа, и то: Магдалена Мујић, Милица Цветковић, Предраг Стаменковић, Мина Марјановић, Милица Поповић, Милица Станковић, Георгиос Алексопулос, Жељко Николић, Миодраг Михајловић, Јована Марјановић, Теодора Прша и Тодора Ђорђевић.

  Најпре су ученицима у учионици подељене ружичасте маске,

  а затим је ученица Милица Станковић одржала презентацију о насиљу (појам и врсте насиља, како се може све препознати насиље, коме се све обратити за савет и помоћ, како смањити или спречити насиље и сл.).

  Сви ученици су заједно учествовали тако што су отворено дискутовали о овој теми.  Затим је уследило дување и везивање балона, као и предлагање о главној поруци Међународног дана борбе против вршњачког насиља, где су се ученици уједињено усагласили око поруке, која је гласила: „Насиље престаје овде“.

  Потом смо сви заједно изашли у школско двориште где је уследило фотографисање и јавно преношење  поруке свој деци и људима за борбу против насиља, тиме што су поруку ученици пренели на друштвеним мрежама и тако подржали програм превенције вршњачког насиља.


  Обележавање овог дана имало је за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовање различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.
  На крају, ученици су имали прилику да се друже и забаве кроз различите спортске активности (одбојка, кошарка и стони тенис).

  Васпитачи: Горан Николић и Стефана Ракић Јевтић