svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Дан сећања на Доситеја Обрадовића

  Остала дешавања / 15. април 2022.

  Презентацију о овом великом просветитељу и првом српском министру просвете, приредила је ученица Лара Киш, у сарадњи са наставницом српског језика.

  „Доситеј Обрадовић је био, а и данас је значајан, јер је највећи српски просветитељ после Светог Саве. Зато што је у нашу државу вратио народни језик и донео нешто иновативно из Европе и успео да од Србије направи светску земљу за тадашње време“, подсетила је Лара.

  „С обзиром на то да се Доситеј Обрадовић данас не спомиње у довољној мери, наставница је дошла на идеју да одржимо презентацију и да подсетимо старије и млађе ученике на нашег највећег просветитеља. Доситејев дан треба да опомиње, пре свега, на његову заветну поруку – да само деловање на истини и здравом разуму, у интересу добра заједнице, оправдава јединку као друштвено биће“, истакала је Лара.

  „У новије доба српске историје, ми немамо значајнијег ни утицајнијег проповедника пожељних вредности – као што су добро, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање, сарадња (…) Ни критичара наших, као и слабости људског рода кроз историју“, и Доситејева велика љубав према свом народу исказана још за његовог живота жељом да на његовом надгробном споменику буде записано: „Овде леже његове кости, он је љубио свој род“.

  У сарадњи са колегама стручног већа за општеобразовне предмете и ученицима школе
  Весна Антић, наставник српског језика и књижевности 
  14.4.2022.године