svg

Школа за музичке талентеАдреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја Телефон/Факс: 035/ 8472 344 Eлектрoнскa поштa: direktor@talenti.edu.rs administracija@talenti.edu.rs

  Данијела Јовић

  Рођена у Ћуприји, 8.10.1967.године, где са осам година започиње своје музичко образовање на виолини у Школи за музичке таленте. Ову јединствену школу са подручја бивше Југославије завршава са 16 година, у класи проф. Ђерђа Зазровића. Затим уписује Факултет музичке уметности у Београду, класа проф. Александар Павловић и дипломира као студент генерације.

  Усавршава се на мајсторским курсевима код Г. Жислина, Н. Кецман, Х. Креберса.

  Захваљујући сарадњи са професором А. Павловићем, реномираним виолинским педагогом и диригентом Београдског камерног оркестра „Душан Сковран“, још за време студија започиње професионалну концертну активност у том камерном оркестру, од 1985. до 1992. године. Са овим оркестром наступа на преко 200 концерата у земљи и иностранству, редовно изводећи и соло деонице. Од иностраних турнеја треба напоменути Америку, Кину, Француску, Белгију, Холандију, Шпанију и Енглеску.

  Године 1992. пресељава се са породицом у Холандију, где живи 12 година. Педагошким радом се бавила у Центру за уметност у Ајндховену (Eindhoven), као професор виолине. У том периоду бележи велики број наступа својих ученика на концертима у неколико градова провинције Брабант (Eindhoven, Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Helmond).

  У родну Ћуприју враћа се 2004.године и почиње да ради у Школи за музичке таленте као професор виолине. Познавајући суштину школовања у овој школи, посвећује се образовању музички надарене деце, узраста од седам до осамнаест година.

  Током десет година свог педагошког рада ученици њене класе учествују на многобројним концертима школе, али и на такмичењима: Републичко такмичење Заједнице музичких и балетских школа Србије, Међународно такмичење гудача у Нишу, Такмичење „Гварнеријус“ у Београду, Фестивал гудача у Сремској Митровици, Међународно (EMCY) такмичење „Петар Коњовић“, “Млади виртуоз“ – Београд, на којима њени ученици освајају укупно 60 награда.

  Као представник уникатне школе из Ћуприје, 2008.године учествује у изради пројекта „Стратегија развоја и рада са даровитом децом у Србији“ у Заводу за унапређивање образовања и васпитања при Министарству просвете.

  Члан је жирија на Републичком такмичењу, Фестивалу музичких и балетских школа, „Stringfest-u“ у Сремској Митровици, на Међународном такмичењу гудача „Далеки акорди“ у Сплиту и Међународном такмичењу „Сонус“ у Крижевцима (Хрватска).

  У новембру 2013.године одржава предавање у Загребу, у организацији Хрватског друштва гудачких педагога (ЕСТА), под називом „Рад са надареном децом у Школи за музичке таленте у Ћуприји“, чиме доприноси међународној сарадњи ове школе са школама изван Србије.

  Учествује у организационим активностима везаним за сарадњу Школе за музичке таленте са диригентима и солистима из земље и иностранства (Мариус Христеску, Серђу Кирстеа, Конрад вон Абел, Бруно Кампо, Пачо Флорес, Жерар Косе, Денис Краснокутски, Роман и Милена Симовић, Тобијас Штосијек, Стефан Попов), који са задовољством раде и концертирају са младим талентима из Ћуприје.

  Од маја 2014.године је на позицији директора Школе за музичке таленте у Ћуприји, како би своја професионална педагошко – извођачка, као и организациона искуства применила у Школи из које је и сама потекла.

  Као директор, по позиву из САД-а ученицима школе је омогућила посету и наступ у Конгресу у Вашингтону 2018.године поводом прославе 100 година подизања српске заставе на Белој кући, што је била велика част за Школу. Затим турнеју по Кини када је склопљен Уговор о сарадњи између Школе у Ћуприји и Експерименталне основне школе из Нан-Ђинг-а која негује традиционално кинеско оперско певање.

  Међународну сарадњу проширује  успостављањем контакта и сарадње са маестром Игором Коретијем и ЕСYО оркестром, која већ неколико година постоји и успешно се развија, а ученици имају прилике да сваке године наступе у различитим градовима и импресивним салама Италије.

  Од самог оснивања фестивала „Кустендорф класик“ успоставља сарадњу са организаторима овог признатог међународног фестивала, на коме ученици школе наступају као солисти, у камерним ансамблима и оркестрима и дају свој допринос промоцији музичке уметности и културе.

  Коорганизатор је фестивала музичке изузетности „Раванелиус“ у Ћуприји, који значајно промовише уметничку музику, младе професионалце, као и чувене диригенте и солисте. На изузетном фестивалу, редовно наступају и изузетни ученици Школе за музичке таленте.

  Као особа која има способности да препозна шансе за сарадњу са квалитетним уметницима у земљи и иностранству, прилике за промоцију школе и успостављање контаката са признатим и успешним музичарима, Данијела Јовић успоставила је сарадњу са уметничким директором Гитар арт фестивал-а, Бошком Радојичићем, и оркестар школе већ другу сезону наступа на овој значајној међународној манифестацији.

  Сарадња са гитаристкињом и композиторком, Мајом Ле Ру-Обрадовић, довела је до установљавања серије концерата Стрингс&Старс, сваког децембра у Ћуприји и Београду, уз подршку иностраних амбасада и солиста на различитим инструментима из европских земаља.

  Школа је дочекала јубилеј, 50 година од оснивања, на челу са директором Данијелом Јовић, те је 2023. године одржано 20 јубиларних концерата на којима су се представили камерни ансамбли и два оркестра школе, са солистима ученицима школе, али и гостима из земље и иностранства. 

  Кроз дивно искуство, Школа је 2024. године прошла сарађујући са Фондацијом „Алек Кавчић“, која је школи донирала све потребне уџбенике, а за аудио запис предмета музичко, ученици и професори су снимили одређене композиције. Као резултат ове заједничке сарадње, организован је Божићни концерт у препуној Свечаној сали Коларчеве задужбине.

  У десетој години руковођења школом, резултати нису остали незапажени, напротив, Школа за музичке таленте награђена је Сретењским орденом III степена за нарочите заслуге у просветној делатности.

  Осим своје редовне делатности, као директор, Данијела Јовић успешно организује концерте и концертне турнеје и подршава учешће ученика на такмичењима. Резултат је велики број награда на такмичењима у земљи и иностранству, где ученици ове школе са статусом од националног значаја, достојанствено представљају и школу и град из кога долазе, као и нашу земљу.

  Од пре неколико година Школу за музичке таленте похађају и ученици из Хрватске и Босне, јер проширење на земље региона и интернационализација, пут је којим Школа за музичке таленте,  под вођством Данијеле Јовић, треба да иде у будућност.