svg

Школа за музичке талентеАдреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја Телефон/Факс: 035/ 8472 344 Eлектрoнскa поштa: direktor@talenti.edu.rs administracija@talenti.edu.rs

  Извештај са предавања о штетности дуванског дима

  Остала дешавања / 4. април 2022.

  Предавање је одржано 28.3.2022. године у просторијама школе, у камерној сали са почетком у 10 часова.

  Предавању су присуствовали ученици Школе од 5. до завршних разреда. Циљна група били су ученици од 13 до 15 година.

  Циљ предавања био је:

  1. Едукација ученика о последицама удисања дуванског дима у животној средини, знацима упозорења и последицама.

  2. Едукација ученика о социјалним приликама у којима се најчешће јављају изазови за првим пробањем цигарете, мотивација за учење вештине одупирања социјалном притиску,

  3. Мотивација за здраве животне изборе путем разматрања предности избора да се остане непушач, указивање на различите краткорочне и дугорочне добити.

  4. Едукација ученика о најважнијим последицама узгајања дувана, производње и употребе цигарета по животну средину.

  5. Упознавање са пореклом зависности од пушења и раширености појаве зависности од пушења у свету.

  6. Едукација ученика о штетним састојцима цигарета и искуствено повезивање појма пушења са непожељним последицама.

  Кључне тачке предавања биле су: упознавање ученика са пореклом дуванских производа. Искуствено повезивање негативног појма „запаљене цигарете“ са неповољним исходима. Чињеница да у свету постоји велики број пушача, али је већи број људи који не пуше. Упознавање са чињеницом да цигарете садрже многе опасне састојке, од којих су неки свима познати јаки отрови. Упознавање са последицама пушења по изглед и физичке способности, по здравље. Истицање штетности удисања дуванског дима у простору где неко пуши, а нарочито за децу- пасивни пушачи. Упознавање са упозорењима којима се указује на штетност дуванског дима. Указивање на материјалне губитке због употребе цигарета и учвршћивање негативног става према пробању. Упознавање са начином да се пушачима скрене пажња да нам дувански дим смета и штети здрављу. Како рећи не цигаретама и изабрати здравље. Скренута пажња да како има навике, постоји и одвика. И савети за престанак пушења на време да сутра не буде касно.

  Истакнута важност вежби, боравка на свежем ваздуху као здравог стила живота.

  Предавање су водиле професорке биологије: Марија Петровић Боровина и Душанка Радовановић, као и професор физичке културе Данијела Дачић.

  Део предавања био је фронталним радом, други део кроз предавање уз Pp презентацију и пар кратких филмова о штетности дуванског дима и кратке радионице.

  Ученици су пажљиво слушали и учествовали у раду.

  На крају је ученицима подељена анкета о штетности дуванског дима.

  Наставница биологије
  Марија Петровић Боровина
  01.04.2022.