svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Концерт квинтета

  Концертна делатност / 29. јануар 2023.

  У среду, 22.02.2023. године од 19:00 часова у сали Школе за музичке таленте, ученици и запослени, као и публика ван школе уживали су у наступу клавирског квинтета који чине студенти Факултета музичке уметности у Београду из класе проф. Дејана Суботића, у саставу:

  Растко Павловић, клавир
  Иван Нешић, прва виолина
  Стефан Петровић, друга виолина
  Маша Јовановић, виола
  Тамара Ранковић, виолончело

  Млади музичари су извели чувени клавирски квинтет Јоханеса Брамса оп. 34 у еф – молу. Квинтет се састоји од 4 става:
  Allegro non troppo
  Andante, un poco adagio
  Scherzo: Allegro
  Finale: Poco sostenuto – Allegro non troppo – Presto, non troppo

  Ово веома опсежно и садржајно дело Брамс је написао и у форми сонате за два клавира (оп. 34 б), а одликује се разноликошћу карактера, препознатљивим Брамсовим поигравањем са метриком и бројним дијалозима између клавира и гудача, које су млади уметници показали са великим жаром.
  Након издашног аплауза у испуњеној сали Школе, квинтет је на бис извео трећи став (Скерцо) клавирског квинтета Д. Шостаковича, оп. 57 у ге – молу, једним од композиторових најпознатијих камерних дела.

  С обзиром на то да су Иван Нешић, Маша Јовановић и Тамара Ранковић били ученици Школе за музичке таленте, било је велико задовољство угостити перспективни млади квинтет, пратити њихов развој и знати да се на овај начин уметници захваљују на знању и искуству које су стекли у нашој школи.

  Ели Крстева,
  професор виолончела