svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Концерт на Коларцу

  Концертна делатност / 25. новембар 2022.

  Изванредни млади уметници из Србије и Француске одржаће концерт 3. децембра у Великој сали Коларчеве задужбине у Београду.

  „Као композитор који живи у Београду, пробудила ми се жеља за стварањем уметничке симбиозе између младих уметника и претворила се у пројекат који ми значи исто колико и рад са младима на музичким делима“, овим речима Маја Ле Ру Обрадовић описује како је дошла на идеју да организује музички сусрет младих уметника, који се ове године дешава по други пут.

  У суботу, 3. децембра 2022. године, у Задужбини Илије М. Коларца од 20 часова наступиће Оркестар школе за музичке таленте из Ћуприје, а као солисткиња ће се представити сопран Колин Инфант из Француске. На програму ће бити композиције Маје Ле Ру Обрадовић, Менделсона, Болоња, Гуноа, Бартока и Чајковског. Поред концерта у Београду, ансамбл ће се представити и публици у Ћуприји, 2. децембра, у сали Музичке школе „Душан Сковран“ у 20 часова.

  Композиције „Узречице и сујеверја“ и „Базар четири ветра“, за које је Маја Ле Ру Обрадовић написала и музику и текст, биће премијерно изведене на француском језику у интрепретацији талентоване Колин Инфант. Премијеру ће имати и Мајина композиција „Аве Марија“, за коју је речи написала Франс Мажуа Лелу. Бесплатне улазнице за концерт могу се преузети на благајни Коларчеве задужбине (Студентски трг 5). Организатор концерта је асоцијација „Forgerons du Rêve“ из Швајцарске.

  Школа за музичке таленте, која има статус Школе од посебног националног значаја, основана је 1973. године у Ћуприји, и једна је од три такве образовне институције у свету, која окупља најталентованију децу из свих крајева Србије па и шире. Школа је гудачког смера, у њој се образује око 80 ученика од 6 до 18 година. Велики број професора у школи су некадашњи њени ученици који су се вратили да би наставили традицију и сами преносили своје знање млађим генерацијама. Осим своје образовне функције, Школа има богату концертну делатност, широм наше земље и у иностранству – млади музичари имају прилике да током свог школовања сарађују са еминентним извођачима и диригентима. Многи бивши ученици Школе за музичке таленте су чланови реномираних домаћих и светских оркестара, камерних ансамбала, а на интернационалној музичкој сцени су присутни и као солисти. Уметнички директор Школе је виолончелиста Срђан Сретеновић, професор Факултета музичке уметности у Београду, а са оркестром ради професор Драган Мирчић.

  Сопран Колин Инфант започела је музичко образовање студирајући клавир и виолончело, да би се касније, због велике љубави према опери, определила за соло певање. Након добијања награде за младе таленте на конкурсу „Алан Фондари“, одлази на мастер студије на престижну Краљевску музичку академију у Лондону, у класи Кетлин Ливингстон и Јана Ледингама.

  Колин Инфант истражује различите репертоаре – редовно наступа у ораторијумима, остварила се у оперским улогама (Норина у опери „Дон Пасквале“, Церлина у „Дон Ђованију“, Деспина у „Тако чине све“), а посебно интересовање показује за савремену музику, сарађујући са композиторима међу којима су Бруно Куле, Беноа Мену, Омар Јагуби, Филип Ерсан и други. Редовно суделује као извођач и организатор концерата у познатим париским концертним салама – Дворана ’Radio France’, дворана Корто, позориште на Шанзелизеу, позориште Шатле… Такође учествује у различитим пројектима широм Француске, са великим оркестрима и мањима ансамблима, који имају за циљ популаризацију и промоцију класичне музике, како би се приближила широј публици.

  Маја Ле Ру Обрадовић студирала је гитару код Алберта Понсеа у Паризу и Дагоберта Линареса у Лозани. Дуги низ година интензивно се бави компоновањем – њен музички израз, тоналан и романтичан, често је под утицајем балканског музичког наслеђа. Компоновала је два концерта за гитару и гудачки оркестар, као и велики број дела камерне музике. Аутор је музике за два филма, а према њеној „Малој свити за принца“ за соло гитару, инспирисаној новелом „Мали принц“ Сент Егзиперија, направљена је представа која је играна на четири језика у пет земаља. Министарство културе Француске је 2012. године одликовало Мају Ле Ру Обрадовић _Орденом витеза уметности и књижевности_.

  У септембру ове године, у Новом Саду је, као поруџбина Фондације „Нови Сад – престоница културе 2022“, премијерно изведено њено дело „Доситеј Обрадовић“, за мецосопран, тенор, баритон, виолончело, флауту и клавир. Као део манифестације „Festival de guitar de Versoix“ почетком новембра у Женеви је светску премијеру имао њен нови концерт за гитару и оркестар „Concerto Sud-Atlantique“, а у улози солисте представио се наш сјајни млади гитариста Војин Коцић.