svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Мајсторски курс диригента Питера Ханкеа под називом ”Нечујно лидерство” (Silent lidership)

  Мајсторски курсеви / 1. децембар 2022.

  Школа за музичке таленте из Ћуприје је остварила врло успешну сарадњу   са Фондацијом Добар глас на мастеркласу диригента Питера Ханкеа под називом ”Нечујно лидерство”  (Silent lidership) који је одржан 29. и 30. новембра у Коларчевој задужбини. Овај мастерклас диригента Питера Ханкеа је подразумевао учешће ученика Школе у оквиру оркестра Фондације Добар глас где су поред ученика свирали ментори-професори са Факултета музичке уметности из Београда као и истакнути студенти-стипендисти Фондације. 

  Полазници ове радионице пак, били су руководиоци компанија који су имали прилику да по први пут седну тик поред музичара у оркестру, и не само то, већ као централни догађај и тежиште добили су задатак и да диригују ансамблом. Треба имати у виду да полазници ове радионице ни у ком случају нису особе које се на било који начин баве музиком. Овом задатку, да диригују гудачким оркестром, сви полазници/менаџери одговорили су без устезања, и сналазећи се, свако на свој начин водили су оркестар кроз задате композиције. 

  Важан детаљ је и да је овај догађај био изузетно посећен и да је имао чак 17 полазника.

  Мастерклас Питера Ханкеа је показао специфичности лидерства музичара у оркестру, укључујучћи и улогу маестра као ”врховног лидера” ансамбла. Такође је показао и примењивост ових специфичности и вештина рада у оркестру на лидерство и вођење компаније. Маестро Ханке је врло вешто тренутке њиховог дириговања претварао у кратке, минијатурне психолошке радионице. Коригујући њихов став и покрет приликом”вођења” оркестра описивао је на који начин они воде своје компаније. Испоставило се да је тема веома блиска и примењива у сваком занимању и професији.

  На овом мастеркласу учествовали су ученици Ариф Кобилић, Бојана Шеровић, Дуња Ненадовић, Нађа Комленић, Миодраг Вукајловић и Динка Миљковић.

  Ментори предавачи били су:

  Тијана Милошевић, концертмајстор

  Ксенија Милошевић, вођа групе других виолина

  Александра Курилић, вођа групе виола

  Срђан Сретеновић, вођа групе виолончела

  Бобан Стошић, контрабас