svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Mајсторски курс виолончела – професор Стефан Попов

  Мајсторски курсеви / 29. март 2019.

  У периоду од 23.3. до 28.3.2019. године у Школи за музичке таленте, имали смо прилику да угостимо проф. Стефана Попова, светски признатог виолончелисту бугарског порекла, који предаје на Гилдхол школи за музику и драму, у Лондону. Професор Попов је одржао мастерклас у коме је учествовало 7 ученика Школе за музичке таленте, као и две ученице из других музичких школа (у Београду и Параћину). Часове су слушали и остали ученици Школе, као и професори (како виолончела, тако и осталих инструмената). Професор је конверзацију са ученицима водио на енглеском језику и веома добро се споразумевао са нашим ученицима, а за најмлађе су помоћ у превођењу пружили професори.

  Обзиром на то да је мајсторском курсу претходио други колоквијум из виолончела,
  23.3. 2019.године проф. Попов је присуствовао представљању наших ученика као екстерни члан комисије и дао свој коментар и оцену за сваког од њих, па тако стекао увид у висок ниво и квалитет оспособљености наших ученика за будуће врхунске музичаре, како је сам истакао.

  Стефан Попов је, као некадашњи студент Свјатослава Кнушевицког и Мстислава Ростроповича на Московском Конзерваторијуму, касније концертни виолончелиста и педагог, дао изузетан допринос виолончелизму друге половине 20. века, а активан је и данас. Добитник је бројних светских признања и награда и блиско је сарађивао са водећим именима у свету класичне музике. Чест је члан и председник реномираних такмичења у Европи, као и у Србији. Стога је од велике важности за наше ученике била сарадња са овим уметником, који је несебично поделио са нама своје вишедеценијско искуство, технику свирања виолончела и тумачења музике уопште.

  У четвртак, 28.3.2019.године,  проф. Попов је одржао једноипосатно групно предавање за све заинтересоване, у ком је говорио о техници свирања на гудачким инструментима, квалитетном вежбању и припреми за вежбање инструмента, савладавању треме пред јавни наступ, а такође је радо одговарао на питања ученика.

  На обострано задовољство, проф. Стефан Попов је прихватио позив  Школе за музичке таленте да понови своје гостовање код нас, већ можда у новембру ове године.

  Ели Крстева,
  наставник виолончела