svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Школска слава Свети Сава (активности васпитача)

  Остала дешавања / 29. јануар 2021.

  СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА       

  (активности васпитача)

  Обележавању Дана Светог Саве претходило је неколико активности којима смо се упознавали са животом и делом овог важног просветитеља.

  Дана 27.1.2021. године, у складу са постојећом епидемиолошком ситуацијом због вируса COVID-19, скромно је обележена школска слава – Свети Сава. У јутарњим часовима се традиционално обележило сечење колача, где су присуствовали ученици и запослени у овој установи.

  После традиционалног сечења колача, ученици су са својим васпитачима (Марина Ђорђевић и Милица Миленковић) разговарали о школској слави – ко је био Свети Сава, ко су били његови родитељи, браћа, шта је он све урадио за српске цркве и школе, за српски народ уопште, као и то зашто је Свети Сава школска слава. У даљем разговору се причало о свецима и крсним славама које ученици прослављају са својим породицама, о традиционалним обичајима које негују у својим домовима, као и о начинима обележавања великих празника као што су Божић и Ускрс.

  Касније тога дана, васпитачи Горан Николић и Стефана Ракић Јевтић су направили кратак квиз знања о Светом Сави, где су ученици имали прилику да се забаве, да тимски сарађују у оквиру групе и да допуњују једни друге, али и да провере своје знање – Шта је све био Свети Сава? Које је његово крштено име било? Са колико година је отишао у Хиландар? У ком манастиру се замонашио? У ком манастиру се налазе његове мошти? Зашто је Свети Сава школска слава? Представи цртежом шта за тебе представља славски колач? Старци седе браде представљају симбол?

  После квиза је ученица Дуња Ненадовић прочитала песму о Светом Сави.

  Драгана Константиновић

  СВЕТИ САВА

  Био је дете од главе до пете,
  звао се кратко – Немањић Растко.

  Хтео је да учи, да знање свије,
  ал` школе било ниједне није.

  Зато је устао у рану зору
  и побегао на Свету Гору.

  Ту је у осами манастира
  учио стазе љубави, мира.

  Пост`о је мудра, учена глава,
  светитељ српски – Свети Сава.

  После квиза и песме, ученици су гледали фотографије различитих славских колача, а након тога су индивидуално припремали облике и украсе за славски колач, где су се сјајно забавили, али и научили доста тога. Славски колач је касније испечен и сви су имали прилику да пробају и уживају у ономе што су сами припремили.

  Дан пре Светог Саве, 26.1.2021. године, васпитачица Александра Вулић је са ученицима правила жито,  како би се ученици научили и практичним вештинама, поготово што је и сам Свети Сава, путујући по српским земљама, учио људе многим вештинама (како се копа земља, коваче како да кују гвожђе, како се сади лоза и добија вино, жене је учио да кувају, месе хлеб…).