svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Стефан Миленковић и девет величанствених

  Концертна делатност / 25. фебруар 2022.

  Foto: E. Čonkić / RAS Srbija 
  Stefan Milenković

  Stefan Milenković promoviše Srbiju u Dubaiju: „Poklonili smo arapsku kompoziciju domaćinima, dočekali su je OTVORENE DUŠE“

  Stefan Milenković, naš proslavljeni violinista i redovni profesor akademije umetnosti u Novom Sadu, i gudačka reprezentacija mladih, odred od 9 najtalentovanijih mladih gudača Srbije, predstavili su našu zemlju na Dubai EXPO 2020. povodom Dana državnosti.

  Milenković je odmah posle nastupa govorio za Telegraf i istakao da je veoma ponosan na članove svog tima. 

  Na pitanje kako su reagovali domaćini na arapsku kompoziciju koju su jutros izvodili, kaže nam: 

  – To je bio zaista od srca muzički poklon. Pokazali smo da cenimo njihovu kulturu. Tako je i primljeno – otvorene duše i srca. U arapskom svetu gost je svetinja i oni imaju tu kulturu domaćinstva, odnosno cene gosta – kaže za Telegraf.rs Milenković. 

  Prema njegovim rečima ovo je elegantan i divan način da se predstavi mozaik jedne zemlje. Dodatno, daje se mladima šansa da se pokažu i da se istakne njihov rad. 

  – Opredelili su se za umetnost, koja nije lak poziv, zajedno sa kreativnim dodatkom. Ovo im je motivacija – navodi on i dodaje da je dve godine korone veoma naštetilo zanatu poput ovog, ali umetnosti, naročito za nekog ko ima 16 godina (koliko imaju pojedini članovi). Zbog toga ističe da je i te kako važna ovakva razmena kulturne, odnosno muzičke energije posle pandemije. 

  Kako kažu mladi iz njegove reprezentacije, svaki nastup im je motivacija. Planiraju i nove projekte. 

  – Izneli su ceo put, samo nekoliko proba su imali pre nastupa na Paviljonu Srbije, sate i sate koji su prethodili ovom nastupu. To je herojski za ove mlade ljude – naveo je Milenković za naš portal. Njihov nastup propratio je gromoglasan aplauz prisutnih ispred Paviljona. 

  Program koji su ispunili nacionalna svita mlade kompozitorke Ane Krstajić, kompozicija koja slavi lepotu Emirata i njihovog osnivača (simbolična zahvalnica domaćinu) i brojna dela klasične muzike uveličala su proslavu na jednom od najvažnijih svetskih događaja trenutno. 

  Proslavljeni violinista Stefan Milenković svirao je i kao solist, a i uz novoosnovanu gudačku reprezentaciju koju čine Andrijana Durmišević (violina), Olivera Mitrović (violina), Kata Stojanović (violina), Sofija Glavičić (violina), Miona Topalović (violina), Dunja Stojković (violina), Anja Milošević (viola), Magdalena Matić (čelo) i Strahinja Mitrović (kontrabas). 

  Stefan Milenković imaće još jedan nastup 20. februara u najvećoj areni-pozornici na svetskoj izložbi u Dubaiju. I to će definitivno biti neobičan način da se Srbija predstavi na tako velikom događaju, jer će se tom prilikom svoje umetnosti ujediniti Milenković, kao virtuoz na violini, i Nele Karajlić, rok muzičar. 

  U pitanju je njihov zajednički projekat „Rock El Clasico” koji će Srbija imati priliku da čuje 21. juna 2022. godine na Svetski dan muzike, na Tašmajdanu. 

  – To je naš eksperiment, totalno uspešan (smeh). Predstavićemo ga i ovde na toj najvećoj sceni, a onda u Srbiji. To je spoj roka i klasike, ali se šavovi toj spoja ne vide. Biće iskoraka i u druge stilove, pri čemu je Ana Krstajić mnogo pomogla prilikom aranžmana. Igrali smo se sa našom kreativnošću i maštom, bez bojazni od nečeg novog. Nele je takav kreativan tip i sve je išlo samo od sebe. U ovom velikom poduhvatu, koji će biti propraćen i vizuelno-scenskim spektaklom, uživali smo od samog početka – najavio je čuveni violinista. 

  Preuzeto sa: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/stefan-milenkovic-promovise-srbiju-u-dubaiju-poklonili-smo-arapsku-kompoziciju/x2wjhdb

  Ponosni smo na našu Dunju Stojković, maturantkinju u klasi profesora Dragutina Mladenovića, kao i na bivše učenice, Andrijanu Durmišević i Anju Milošević!


  Izvor: https://www.facebook.com/photo/?fbid=476567307256199&set=a.226002918979307