svg

Школа за музичке таленте
Адреса: Стевана Сремца бр.2, 35230 Ћуприја
Телефон/Факс: 035/ 8472 344
Eлектрoнскa поштa:
direktor@talenti.edu.rs
administracija@talenti.edu.rs

  Жељко Ивовић

  Жељко Ивовић је рођен 1984. године, почео је да свира чело са шест година у класи проф. Зоране Првуловић. Био је ђак Школе за музичке таленте у Ћуприји , у класи професора Реље Ћетковића. Студирао је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Реље Ћетковића , Срђана Сретеновића и Дејана Божића, код кога је 2006. године и дипломирао, као и на ’’УUniversität  für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen” у Аустрији, постдипломске студије у класи професора Тобијаса Штосијека.
  Похађао мајсторске курсеве код професора Милоша Млејника, Ксеније Јанковић, Станислава Аполина, Стефана Попова и Тобијаса Штосијека.
  Часове камерне музике је између осталих, слушао и код професора Херберта Кефера, Јоханеса Мајзла и Отмара Милера, чланова реномираног квартета ’’Артис квартет“ из Беча. Усавршавао се и код Бјорна Сјоргена (Норвешка), Дејвида Херингтона (Кронос квартет, САД), као и код чланова гудачког квартета “Амернет” , САД.
  Био је члан БГО оркестра ’’Душан Сковран’’, „Бањулчке филхармоније“ и Фестивалског оркестра „КоторАрт“, чији је био вођа секције виолончела, од 2014. до 2016. године.  Тренутно је члан (од 2011. године) „Војвођанског симфонијског оркестра“ из Новог Сада, Повремено наступа као хонорарни члан са „Београдском филхармонијом” и „Црногорсим симфонијским” оркестром. Сезоне 2018/19. био је вођа секције виолончела у „Верди оркестру”, из Граца, Аустрија. Од 2022. је вођа секције виолончела у камерном оркестру  „Серафим”. 2022. године  наступао је и са Банатском филхармонијом из Темишвара (Румунија).
  Наступао је широм Србије и Црне Горе, у  Белгији, Мађарској, Холандији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Аустрији, Француској, Италији и Грчкој.
  Од 2011. године члан је гудачког квартета „IL Belpaese“, а од 2017. године сарађује и наступа у дуу са виолинистом Игором Васиљевићем.
  Запослен је у Школи за музичке таленте у Ћуприји као професор виолончела, оркестра, читања с листа и камерне музике од 2010. године.